Македонија

“Прилеп ќе остане без кладилници и казина со новиот предлог закон?”

Новиот предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за игри на среќа, кој влезе во собраниска процедура предвидува казината и обложувалниците каде што се приредуваат игри на среќа, задолжително да бидат оддалечени најмалку 500 метри од факултети, универзитети, институти, библиотеки, детски градинки, домови за згрижување деца без родители и сл.

Како што пишува “Радио Слободна Европа”, oддалеченоста на просторијата до објектот каде се одржуваат игри на среќа се утврдува од границата на градежната парцела на која е изграден објектот (која е најблиску до деловната просторија) и влезот на деловната просторија во која се приредуваат игрите на среќа како најкратката хоризонтална оддалеченост, односно воздушна линија.

Овие измени се поставени како точка на собраниската седница на 29 август.

ВРВОТ