Македонија

Каракамишева: Постапката е ништовна, за промена на Устав, 2/3 мнозинство секогаш било и ќе биде 81 пратеник!

Каракамишева

Професорката Тања Каракамишева на својот Фејсбук профил напиша дека за промена на Устав, како и за сите системски закони, 2/3 мнозинство секогаш било и ќе биде 81 пратеник.

Уставот не вели две третини од пратениците, туку 2/3 мнозинство од вкупниот број на пратеници.

Како што апсолутното мнозинство значи 60+1=61 така и 2/3 или квалификувано мнозинство значи 80+1=81 пратеник.

Таа праша дали зошто не успејаа од власта да убедат уште еден пратеник, па одлучија да си играат како мали Ѓокица замишља свет?

За промена на Устав, како и за сите системски закони, 2/3 мнозинство секогаш било и ќе биде 81 пратеник.Уставот не…

Posted by Тања Каракамишева on Saturday, October 20, 2018

To Top