Здравје

ВАКВИ ПЛЕСКАВИЦИ СИГУРНО НЕ СТЕ ЈАДЕЛЕ – ПЛЕСКАВИЦИ ОД ТИКВИЦИ

Има многу рецепти со тиквици, но ние се надеваме дека овој рецепт сигурно ќе ви се допадне и почесто ќе го практикувате во вашата кујна.Плескавиците со тиквици се лесни за подготовка, содржат малку калории и е одличен рецепт посебно за вегетарјанците.

Потребни состојки:

750 грама тиквици (претходно изрендани)

¼ чаша брашно

¼ чаша изрендан пармезан

2 чешниња исечкан лук

1 изматено големо јајце

2 лажици маслиново масло

1 лажичка сол и бибер

Начин на подготовка:

Тиквиците се рендаат и се оставаат да се исцедат, а потоа ја додаваме солта и правиме смеса од нив која ја оставаме да отстои едно 10-тина минути. Откога ќе помине тоа време во поголем сад ги мешаме тиквиците со брашното, пармезанот, лукот и јајцето и додадете сол и бибер.

Во тава ставаме масло да се загрее откако претходно ќе направиме плескавици ги ставаме да се пржат се додека плескавицата не добие убава златно кафена боја. Пржиме 2 минути, а потоа ја превртуваме од другата страна и ја повторуваме истата постапка.

Од кога ќе ги испржиме сите плескавици од тиквици веднаш ги сервираме бидејќи се јадат топли, а како додаток можете да направите и некој сос.

ДОБАР АПЕТИТ !!!

Најсподелувани во последните 14 дена

Редакцијата на Barkod.mk не сноси никаква одговорност за коментарите и споделувањата на социјалните мрежи, бидејќи се генерираат преку Facebook, Twitter и други, и за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа. Сите објавени содржини се авторска сопственост на Barkod.mk

Copyright © 2014 - 2020. Barkod.mk - Кодот на вистината. Сите права задржани

To Top