Забава

Само 0,5% од луѓето имаат решение на ова. Дали сте и Вие меѓу нив ?!

Малку забавно мачење за мозоците на оние кои не се експерти во математиката (т.е., речиси сите). Сумата од сите природни броеви, од еден до бесконечност, не е смешно голем број како што би очекувале. Одговорот на таа задача е … Како е возможно?

За многумина, математиката е како магија – многу нејасни работи и изненадувања во резултатот. Математичарите се фасцинирани од нејзините карактеристики, па ја истражуваат уште од дамнешни времиња. Така, сумата од сите природни броеви за првпат била добиена во 1735 година.

Резултатите и начинот на кој дојдовте до решението пишете ни го во коментар.

To Top